“İşe alım ve şirketiniz için doğru lideri bulmak organizasyonun kelebek etkisi görevidir”
Kelebek Etkisinin tanımı : “Kelebek etkisi bir kelebeğin kanatlarının atmosferde değişiklikler yaratabileceği ve nihayetinde bir kasırganın yolunu değiştirebileceğini veya başka bir yerde kasırganın meydana gelmesini geciktirebileceği, hızlandırabileceği ve hatta önleyebileceği fikrine değinmektedir. Çırpılan kanat sistemin başlangıç koşululundaki küçük değişimi temsil eder, bu da zincirleme vakaların büyük ölçekli hadiselere neden olmasına sebep olur. Eğer kelebek kanatlarını çırpmamış olsaydı, sistemin izleyeceği yol büyük ölçüde farklı olabilirdi. Her ne kadar kelebek kasırganın oluşması için gerekli olan enerjiyi yaratmaya “neden” olmasa da, şu anlamda “neden olmaktadır” : kanatlarını çırpması bir kasırganın meydana gelmesi için gerekli olan başlangıç koşullarının esas kısmıdır ve bu çırpma olmadan bu belirli kasırga var olmayacaktı.”
Bu şekilde, bütün Kelebek Etkisi konsepti (Domino Etkisine benzer), her şeyin daha büyük bir sistemin parçası olduğu kavramına dayanır – başka bir değişle, bir sistemin içerisindeki küçük değişiklikler bu sistemin içerisindeki daha büyük başka değişikliklerle sonuçlanabilir. “Kelebek Etkisi”, Kaos Teorisinden alınan popüler bir terimdir. Bir alandaki küçük etkilerin fenomenlerinin, başka bir alandaki öngörülemeyen mühim sonuçlarını tarif etmek için kullanılmaktadır.
Dr. Deming’in kaliteye birincil barometre olarak odaklanması birçok kilit prensiple desteklenmektedir. Büyüleyici bulduğum bir kilit prensip, yönetimden ziyade bir organizasyonun içerisinde meydana gelen hataların “kabullenilmesi” hakkında sorumluluğa vermiş olduğu ağırlık. Aslında Dr. Deming şunu belirtmektedir:
“Problemin sorumlusu olarak hataların sadece % 15’den sorumlu olan işgüçlerine, hataları yüklerken, aslında yönetim tarafından tasarlanan sistemin, istenmeyen sonuçların % 85’ini oluşturması ve yönetimin hatalardan sorumlu olması”
Bu küçümsenmemesi gereken bir nokta. Dr. Deming bu davranışa bir organizasyonun içerisindeki ölümcül bir hastalık olarak atıfta bulunmaktadır. Çalışanları parmakla işaret etmektense, üst düzey yöneticiler işin içerisindeki sistemlerin ve süreçlerin noksanlarını çözmek için çalışanlarla işbirliğinde bulunmalıdır. Bu şekilde organizasyon, hedeflerine (kalite garantisi), sistemli ve süreç odaklı biçimde ulaşması için yol alacaktır.
Organizasyonel performansın başarılı yönetimi için sentez, hizalama ve organizasyonun çeşitli birimlerinin entegrasyonu gerekmektedir.
Organizasyonunuz yüzlerce – belki de (hatta) binlerce – her biri organizasyonu muhtemelen ileriye taşıyacak bir takım verim üretmek için tasarlanmış bağımsız çalışma sistemlerinden ve süreçlerinden oluşan kompleks bir sistemdir. Organizasyonunuzun dinamiklerini yönetmek ve iyileştirmek için – en azından daha iyi anlamak için – doğru liderleri bulmanız gerekmektedir ve onların da temel yapıları ve kabiliyetlerinin olması ve; bu süreçleri daha büyük olan sistemin bağlamı içine koyarak, liderlerin kaynakları yararlı hale getirmeleri, negatif sonuçları en aza indirmeleri sonunda iş sonuçları iyileştirilip sürdürülebilir olması sağlanmış olur.
Bu nedenle, şirketiniz için doğru lideri bulmanız ve işe almanız organizasyonun kelebek etkisidir. Gerekli işe alım ve doğru yeteneği bulmak son derece önemlidir.
Alıntı; The Butterfly Effect: Managing Your Organization as a System, Brian S. Lassiter. President, Performance Excellence Network, 23/07/2017.